: TONO og NCB

Om du som låtskriver ønsker å få penger for bruk av din musikk, er medlemskap i TONO essensielt. Her får du en innføring.
 

Penger for all offentlig framføring

Via Tono, får du penger når din musikk blir spilt på radio, og klarer man å registrere de konsertene man gjør, får man penger for live-spilling også. Med andre ord, all offentlig fremføring av de låtene du har skrevet genererer inntekt.

Bli medlem

For å bli medlem av TONO, så fyller man ut søknadsskjema her.

Når TONO har registrert denne, kan du registrere medlemskapet her, og så begynne å regsitrere låtene du har skrevet og som har vært fremført offentlig.

Alle opplysninger som skal med må være korrekte. Ta gjerne en prat på forhånd innad i bandet om fordelingen av eierskap i en låt, så lenge det er flere som har vært med å skrive musikk og tekst.

Hvordan fungerer TONO?

TONO er et non-profit samvirkeforetak, stiftet i 1928, som eies og styres av sine medlemmer: Komponister, låtskrivere, tekstforfattere og musikkforlag.
TONO forvalter fremføringsrettigheter for musikkverk i Norge. Forvaltningen av de mekaniske rettighetene (innspilling, synkronisering m.m.) overdrar TONO videre til NCB (Nordisk Copyright Bureau). Gjennom forvaltningsavtalen overdrar opphavsmannen sine rettigheter til TONO. TONO representerer i dag mer enn 22 000 norske komponister, tekstforfattere og musikkforlag. Gjennom gjensidige representasjonsavtaler med tilsvarende selskaper i andre land forvalter TONO i praksis hele verdensrepertoaret.
TONO innkasserer vederlag ved kringkasting og annen offentlig fremføring av musikk, og som non-profitselskap, overfører TONO disse midlene videre til rettighetshaverne i de fremførte verkene. TONO legger dermed til rette for bruk av musikk i samfunnet, samtidig som TONOs medlemmer gis et grunnlag for å kunne skape nye musikkverk.

Mer info om TONO finner du her.

NCB

Hvis du vil spille inn musikk eller lage en audiovisuell produksjon som inneholder musikk, skal du først ha en tillatelse fra NCB. NCB gir denne tillatelsen på vegne av komponister, tekstforfattere og musikkforlag som eier rettighetene til musikken.

Hvis du kun utgir musikk du selv har skrevet, gjelder særlige betingelser og priser. “Du som søker” = den som står for utgivelsen av musikken og som er ansvarlig for betaling av copyright til NCB. “Opphavsmannen” = den som har skrevet musikk/tekst. Alle opphavsmennene skal være medlemmer av NCB. Innspillingen skal utgis på ditt eget plateselskap.
NCB fakturerer et administrasjonsgebyr på NOK 550,00 for disse utgivelsene. Prisen gjelder for opp til maks 5.000 kopier pr. utgivelse – og uansett om det er gjenopptrykk av en tidligere utgivelse eller en helt ny utgivelse.

Mer info om NCB finner du her.