: Motivasjon og tips til artister

Motivasjon og tips til artister

Denne teksten er rettet mot unge og uetablerte som ønsker å ta steget mot en artist - eller musikerkarriere, og til de som er i startgropen i karrieren. Teksten tar for seg noen tanker og refleksjoner jeg har gjort meg gjennom egen arbeidserfaring, i tillegg til erfaring gjort gjennom foredrag, workshops og undervisning jeg har hatt.
Teksten er skrevet av Øystein Skar - komponist, produsent, og medlem av bandet Highasakite.

Relaterte artikler

Drøm og realitet

Siden du nå er inne på Brak sine sider, og leser denne teksten, regner jeg med at du på ett eller annet tidspunkt i livet har drømt om å leve som artist eller musiker. Noen ønsker å jobbe med det på heltid, andre er fornøyd med å drive med musikken ved siden av annet type arbeid.

Allerede når vi er barn danner vi oss et bilde av hvordan det er å være artist. Vi ser popstjerner på prisutdelinger og røde løpere, og i magasinene leser vi om de glamorøse livene til artister som Rihanna, Beyonce, Justin Bieber med flere. Sjeldent hører vi om glamourens bakside, hverdagslivet og veien de har gått. Når TV-kameraene slås av, og spellemannsprisen eller Grammy`en er over, går nemlig de fleste tilbake til en arbeidsdag med mye hardt arbeid, kanskje hardere enn det mange tror.

Kanskje en arbeidsdag med mange oppgaver som ikke har noe som helst med musikken å gjøre. Når en ser på historien til disse artistene vil en oppdage at de fleste har vært svært hardtarbeidende, og mange har gått en lang og humpete vei for å komme dit de er i dag. Det finnes naturligvis de som tilsynelatende bare har vært på riktig sted til riktig tid, men også de fleste av disse artistene har jobbet hardt i forkant, selv om vi nødvendigvis ikke hører noe om det.

Hvis du drømmer om å være en stor artist og musiker så er det viktig å være klar over at om du skulle oppnå dette, så må en likevel fortsette å levere kvalitet og godt håndverk over lengre tid. Dette gjelder ikke bare på det musikalske, men også i forhold til alt som er rundt musikken, og deg som artist og musiker.

Fokus på å lage hits

Med Highasakite opplever vi for eksempel stor interesse for tekst og design rundt det visuelle, både når det gjelder platecover og musikkvideoer, og det forventes at vi leverer høy kvalitet på disse områdene. Det å produsere og utøve kunst og musikk handler i tillegg om å være nyskapende.

Min opplevelse av musikkbransjen og samfunnet i dag er at det er en tendens til å fokusere for mye på rask berømmelse, og den ene hit-låten. Ofte blir andre viktige elementer ved det å drive med kunst og musikk glemt. De største artistene og musikerne har for eksempel ofte blitt berømt på grunn av at de laget noe som var helt nytt og banebrytende på deres tid, både på det musikalske, stilmessige og visuelle (f. Eks Kraftwerk, ABBA, Elvis, David Bowie og A-ha).

Fokus og dedikert jobbing

Hvis du tenker å bli artist eller musiker er realiteten at du må forberede deg på å måtte ofre noe, samt jobbe dedikert. Med Highasakite har vi godt over 250 reisedøgn i året. Det er spennende å reise, men det er ikke alltid bare positivt. Selv har jeg ofte for eksempel ønsket meg mer tid til venner og familie, tid til hobby og trening, fri i ferier og helgene. Mange opplever periodevis en usikker økonomisk situasjon i tillegg. Veien til suksess kan være lang, og en må være dedikert til yrket, drømmen og livsstilen.

Personlig mener jeg at å utelukkende jakte berømmelsen jeg tidligere nevnte, er skummelt fokus. Det er viktig å drømme, men mann må også huske på å være fornøyd med det en oppnår underveis, og å jobbe med små delmål. Hvis en tidlig begynner å sammenligne seg med andre kan en fort bli motløs.

Jeg vil derfor trekke inn viktigheten av det å kunne glede seg over selve spillingen, samspill og møter med andre musikere, og det å utforske og utvikle seg selv som musiker og menneske. Musikkbransjen kan til tider oppleves som utrygg, og selv om en oppnår medvind med en singel eller et album, er en ikke garantert at det neste mottar samme respons.

Det er mange faktorer som ikke kan kontrolleres, som skal klaffe før suksessen er ett faktum. I tillegg forandrer musikalske trender seg stadig vekk. Det vi derimot har kontroll over er fokuset vårt. Derfor mener jeg at vi heller bør jobbe med å ha det gøy med musikken, ha troen på seg og sitt, og å utforske alt det spennende musikken og kunsten har å tilby.

En lærer sa en gang til meg at det er bedre å være prosessorientert enn målorientert, og det tenker jeg er lurt.

Spilleglede og gode rutiner

Uansett om du er en «ren artist» eller en mer allsidig musiker innen flere retninger, har du sikkert oppdaget at du sannsynligvis må bruke mye tid på oppgaver som ikke har så mye med selve musikken og spillingen å gjøre. Det kan være å besvare e-poster og telefoner, sende demoer, organisere spillejobb og øving, søking av midler til prosjekt eller plate, gjøre intervjuer og lignende.

Felles for disse tingene er at det ikke har noe med spillingen å gjøre, og for min og mange andres del er det jo det å spille som er gøy.

Variasjon i artisthverdagen

Både jeg og kolleger har til tider følt at yrket har virket mer som en kontorjobb enn som en musikkjobb, og for mange kan dette bli en så stor kontrast til tilværelsen de forstilte for seg, at de mister motet og gir opp.

For min del hjelper det å pleie gleden og nysgjerrigheten til alt det spennende musikken har å by på, som en motvekt til alt det andre yrket krever. Det å være inspirert er viktig. Dette er jeg bevisst på, og jeg prøver å gjøre grep i hverdagen, for å nettopp holde på positiviteten og skapergleden. For eksempel tar jeg ofte initiativ til samspill med musikere jeg ikke har spilt med tidligere, og jeg spør venner og kolleger om tips til musikk og kunst å sjekke ut. I tillegg går jeg så ofte som mulig på konserter og utstillinger.

Det å bevare kreativitet og spilleglede ser jeg på som en like viktig del av jobben som å utføre alt det andre, og jeg anbefaler alle å jobbe med dette for sin egen del. Spesielt opplever jeg det som viktig i perioder med mye organisering og kontorarbeid.

Personlig motivasjon

Selv om jeg nå har belyst noen av utfordringene en kan møte som artist og musiker, opplever jeg musikk som noe utrolig givende og verdifullt, og for min del har det virkelig vært en reise jeg ikke ville vært foruten. Jeg kan forstå hvorfor musikere og kunstnerne gjennom historien har stått i yrkene sine, tross motgangen de har møtt. Noe av det største jeg opplever er for eksempel å møte fans som forteller hvor mye musikken betyr for dem.

Ofte kan de fortelle om vanskelige situasjoner, som musikken har hjulpet dem igjennom. Andre ganger har musikken gitt glede, og beriket en allerede positiv opplevelse. I tillegg har du det sosiale aspektet ved samspill. Personlig synes jeg det finnes få ting i verden som slår det å stå og fremføre musikk, kanskje sammen med dine beste venner, foran et lyttende og energisk publikum.

Jeg opplever det også som svært berikende for min egen del når jeg mestrer nye ting på instrumentet, eller når jeg lager musikk jeg selv blir overrasket over. En av de beste følelsene jeg opplever er når jeg driver med noe som er så spennende og gøy at jeg helst ikke vil legge det fra meg og glemmer tid og sted. Mange opplever også økt trygghet og selvtillit ved å tørre å følge drømmen, og dette tenker jeg er svært positivt.

Alt du oppnår, har du oppnådd ved hjelp av egne ressurser og evner. Jeg håper derfor at så mange som mulig tør å satse på musikken, og at de ikke blir skremt av utfordringene en kan møte. Prøv heller da å skift fokus tilbake til det som det startet med, nemlig spilleglede og nysgjerrighet.

Relaterte artikler