: Crowdfunding

Stadig flere band finansierer innspilling og/eller utgivelse av plater gjennom crowdfunding. Et eksempel er det lokale bandet Major Parkinson som finansierte siste plata gjennom crowdfunding, og fikk i tillegg knyttet sterkere bånd med fansen. Det kan også være muligheter for å crowdfunde bøker, filmer, konserter, merch mm. Vi gir deg en guide til hva crowdfunding er.

 

Hva er crowdfunding

Crowdfunding har eksistert ganske lenge, men for en stund siden kom fenomenet for alvor også til Norge.

Crowdfunding er en måte å finansiere et prosjekt gjennom donasjoner fra personer som har tro på prosjektet. Det donator får tilbake er en fordel over andre som senere kjøper produktet. Eksempel kan være at du får beta-teste produktet eller kjøpe produktet før alle andre. Hva du får tilbake for din donasjon varierer ofte avhengig av hvor mye du donerer.

Vi skal se på crowdfunding fra et musikkperspektiv og hvordan band kan bruke verktøyet til å finansiere plater og konserter/turneer.

Finansiere en utgivelse

Major Parkinson var et av de første bandenede i regionen som brukte crowdfunding til å finanisere sin nyeste plate. Tjenesten de brukte var Indiegogo, en av de større internasjonale crowdfundingsidene. Erfaringen de gjorde seg var at prosjektet skapte en større nærhet mellom band og fans. Du kan lese mer om erfaringene til Major Parkinson på Studvest.no

Vi skal bruke et annet eksempel for å demonstrere hvordan bandet ditt kan legge ut et prosjekt til crowdfunding.

Bandet Amnestiet lanserte i mai sin nye plate “Alt vi gjorde var meningen” gjennom norske Fønd. Du kan finne prosjektet på Fønd her. På første side har bandet lansert en personlig video der de forklarer hvorfor de trenger finansiering og hva de ønsker å oppnå. På prosjektsiden beskriver de bandet og den nye plata mer i detalj. Under fremdrift kan donatorer følge med på utviklingen. Du kan kommunisere med bandet under fanen kommentarer. På listen over føndere finner du alle som har donert til prosjektet.

Donasjoner og godene det gir

Det som gjør donasjoner spennende er ikke bare tanken på et nytt album, men de godene du får tilbake for å bidra. Amnestiet kunne tilby sine donatorer følgende:

  • Nedlastingskode til platen (100,-)
  • Signert CD (150,-)
  • Signert CD og t-skjorte (250,-)
  • Håndmalt CD-cover (300,-)
  • Håndmalt CD-cover og t-skjorte (400,-)
  • Ditt navn som korist på coveret (1000,-)
  • Hovedperson i musikkvideoen (4000,-)
  • Akkustisk privatkonsert (5000,-)
  • 2 magiske billetter som gir tilgang til konsertene resten av livet (10 000,-)

— hver gode presentert på en sjarmerende og personlig måte.

Erfaringer

Amnestiet melder at det er en salig blanding av mennesker som donerer til et slikt prosjekt, men at det er fans, venner, venners venner og familie som dominerer. Når det kommer til å knytte sterkere bånd til fansen er Amnestiet fast på at det er ingen opplevelse som knytter sterkere bånd enn en intim konsert; det å dele musikken.  På en annen side har crowdfunding også har bidratt til slike opplevelser. Eksempelvis var det mulig å kjøpe privatkonsert, og dette førte til hva Amnestiet beskriver som en “uendelig kveld” i Harstad der de fikk seg “en hel haug med nye gode, venner og en eventyrlig tur nordover”.

Amnestiet fikk inn nok penger til å gjennomføre innspillingen med hjelp av sine fans og venner. Vi ser derfor at mulighetene er  store dersom du er en artist eller et band med dedikerte fans.

Finansiere konserter og turnéer

Foreløpig har vi ingen eksempler på norske artister som har finansiert konsert eller turné, men dersom man tar turen til Pledgemusic finner man flere tilfeller der band planlegger turné finansiert med crowdfunding. Nightbox er et godt eksempel, og tilbyr fans alt fra “postcard from the road” til “skype gitar or bass lesson” og “handpainted drum head”.

Om du har flere eksempel eller erfaringer fra crowdfunding av musikkprosjekter, ta kontakt på brak@brak.no

Skatt

Skatteetaten var raskt ute med uttalelse til crowdfunding: kunstnere og artister er skattepliktige på den nye finansieringsmåten på linje med alle andre inntekter, så husk å sett av penger til skatt.

Crowdfunding-sider

Her er noen kjente eksempler på sider som tilbyr crowdfunding:

Norske

bidra.no
Norsk crowdfunding-side som opererer med norske kroner. Tilbyr både donasjons- og belønningsbasert crowdfunding. Er også medlem i Nordic Crowdfunding Alliance og når gjennom dette ut til nordiske givere.

NewJelly
Har blitt internasjonalt, men har kontor i Norge.

Internasjonale

Andre norske musikkprosjekter

Haap

Tiebreaker vil gi ut debutalbum