: Crowdfunding

Crowdfunding er en god måte å finansiere ditt musikalske prosjekt. Gjennom å henvende seg direkte til fansen
kan man skape en unik og god opplevelse for alle parter.

 

Hva er crowdfunding

Crowdfunding er en måte å finansiere et prosjekt gjennom donasjoner fra personer som har tro på prosjektet. Det donator får tilbake er en fordel over andre som senere kjøper produktet. Eksempel kan være at du får beta-teste produktet eller kjøpe produktet før alle andre. Hva du får tilbake for din donasjon varierer ofte avhengig av hvor mye du donerer.

Finansiere et musikalsk prosjekt

Major Parkinson var et av de første bandene i regionen som brukte crowdfunding til å finanisere et album. Tjenesten de brukte var Indiegogo, en av de større internasjonale crowdfundingsidene. Erfaringen de gjorde seg var at prosjektet skapte en større nærhet mellom band og fans.

Andre band som har gjennomført crowdfunding-prosjekter er Kaizers Orchestra (film), H.P Gundersen (selvbiografi) og Seven Impale (album).

Det er ingen begrensninger for hva man kan bruke crowdfunding til, så lenge prosjektet er godt og tydelig kan man prøve å finansiere alt fra artwork, nettside, konserter ol.

Skatt

Skatteetaten var raskt ute med uttalelse til crowdfunding: kunstnere og artister er skattepliktige på den nye finansieringsmåten på linje med alle andre inntekter, så husk å sette av penger til skatt.

Crowdfunding-sider

Her er noen kjente eksempler på sider som tilbyr crowdfunding:

Norske

norskcrowdfunding.no

Norsk Crowdfunding er en forening med 18 crowdfundingplattformer. Foreningen jobber for opplæring om crowdfunding i Norge, selvregulering av bransjen og for myndighetspåvirkning for bedre rammevilkår.

bidra.no
Norsk crowdfunding-side som opererer med norske kroner. Tilbyr både donasjons- og belønningsbasert crowdfunding. Er også medlem i Nordic Crowdfunding Alliance og når gjennom dette ut til nordiske givere.

spleis.no

Spleis er en norsk folkefinanserings­tjeneste. Vi gjør det lekende lett å samle inn penger til gode idéer og fine formål.

Internasjonale

Videre lesing:

Her er en sak i Ballade der crowdfunding-entusiast Christer Falk snakker om konseptet.

www.ballade.no