: Lage et budsjett i forkant av en turné

Planlegging av en turné kan være en frustrerende affære for enhver artist. I 2009 lanserte Brak "Turnéhåndboken - for artister som skal legge ut på turné og trenger litt veiledning". Boken er skrevet av Ketil Mosnes (bl.a. spilt i Datarock og Annie). Denne ressursen er en del av boken.

Ordet »budsjett« alltid like velklingende i en aspirerende ung musikers hode. Når dét er sagt, er det slett ikke så dumt å operere med et budsjett nå og da. Som i alle andre sammenhenger, er et budsjett i en turnésammenheng helt avhengig av to ting: 1. Det må være realistisk. 2. Det må overholdes. Dersom du ikke klarer å innfri disse to kravene, kan du like godt spare deg bryet med å lage et budsjett.

Det er ikke alltid så lett å ha tilgang på nøyaktige tall i forkant av turneen. Dersom du må operere med cirka-tall, er det veldig lurt å sette utgift summene litt høyere enn det du tror. Det er også smart å sette opp en post for »uforutsette utgifter«. Det dukker alltid opp uforutsette ugifter på en turné. Haugevis av dem.

Hovedpostene på utgiftssiden er vanligvis:

  • Transport (kollektivtransport / leiebil / bensin osv.)
  • Overnatting
  • Kost
  • Leie av backline (forsterkere osv) Honorar til eventuelt crew (lydmann, lysmann osv.) Honorar til musikere (hvis man er soloartist med innleid band) Dagpenger
  • Uforutsette utgifter (reparasjon av leiebil, innkjøp av nytt utstyr fordi det gamle gikk i stykker osv.)
  • Eventuell forsikring

Hovedpostene på inntektssiden er vanligvis:

  • Honorarer
  • Merchandisesalg
  • Turnéstøtte / annen støtte Dugnadsarbeid (konsert i hjembyen der alle inntektene går i turnékassa osv.)

Det er ikke uvanlig at band gambler en del i forhold til støtteinntekter. De reiser ut på en dyr turné, og satser på å få støtte fra for eksempel Kulturrådet i etterkant. Noen ganger må du kanskje gamble litt for å i det hele tatt komme deg noen vei, men du skal være klar over at du bør ha råd til å gamble. Det er trist når et band må gi seg fordi medlemmene rett og slett er blakke og står med gjeld opp til knærne. Ved tilfeller der man spiller for døra, er det lurt å estimere et ganske lite besøkstall i budsjettet. Ikke regn med at det kommer 100 mennesker får det heller være en positiv overraskelse, både for budsjettet og for konserten.

Forsikring

Når du reiser rundt i verden som artist, vil et uhell eller to fort kunne skje. Reiseforsikring bør du ha, uansett om du er revisor, førskole- lærer eller rockestjerne. Men så var det dette med utstyret da. Blir du frastjålet utstyr må du politianmelde det med én gang, og satse på at reiseforsikringen dekker tapet. Imidlertid dekker reise-forsikringer vanligvis ikke mer enn et tap opp til 15 – 20 000 kroner, som jo ikke alltid er tilstrekkelig. Skulle utstyr bli ødelagt på et fly, må du rapportere på flyplassen, ellers dekker verken forsikringen eller flyselskapet ditt tap. Ergo bør du egentlig alltid sjekke bagasjen når du mottar den på flyplassen. Oppdager du først at gitaren er knekt i det du ankommer lydprøven, kan det allerede være for seint. Det kan også nevnes at både mfo og Gramart tilbyr gode forsikringsavtaler til sine medlemmer. Se de respektive hjemmesider for mer informasjon.

Budsjettmal for turné

Her kan du lese den Turné håndboken i sin helhet.