Filtrer på tags

BIT20 Ensemble setter kjønnsbalansekrav

BIT20 Ensemble setter kjønnsbalansekrav

Orkesteret får nesten alle sine inntekter fra offentlig tilskudd. Nå vil de sette alt på spill for å oppnå full likestilling. - Vi bør miste offentlig støtte om vi ikke klarer det

Det nye vedtaket i samtidsmusikkorkesteret BIT20 Ensemble i Bergen er en oppfordring til politikerne om å bruke harde virkemidler for å oppnå full likestilling i kulturlivet.

– Jeg håper de tør å si: «Ingen penger uten god kjønnsbalanse», sier kunstnerisk leder Trond Madsen.

Kun 20 prosent kvinnelige komponister

Selv mottar samtidsmusikkorkesteret støtte fra blant andre Kulturrådet, Bergen kommune og Vestland fylkeskommune. Driftstilskudd og prosjekttilskudd utgjør over 90 prosent av inntektene.

Målet om full kjønnsbalanse gjelder i all kunstnerisk planlegging. Det innebærer blant annet dirigenter, solister, innleide aktører og ikke minst at halvparten av all musikk som fremføres skal være komponert av kvinner.

Samtidig er bare 20 prosent av registrerte komponister i Norge kvinner.

Mener BIT20 selv bør miste støtte

Madsen i BIT20 er fullt klar over at orkesteret har gitt seg selv en tøff utfordring, men mener kravet også vil gi kunstnerisk gevinst.

Spesielt er han spent på å spille så mye mer musikk av kvinnelige komponister.

– Kvinner og menn tenker både likt og ulikt, så vi vil få et mye større spenn, tror jeg.

– Dere sier dette er et forpliktende vedtak. Mener du at dere også bør miste all offentlig støtte om dere ikke når målet i løpet av en treårsperiode?

– Ja. Jeg syns det kan stå svart på hvitt når vi søker støtte at vi skal kunne vise til resultater eller planer for kjønnsbalanse. Så det har jeg ikke noe problem med å gå med på, sier Madsen.

 

Les hele artikkelen på nrk.no

Siste nytt