Filtrer på tags

Braksnakk #9 – Jakob Sønnesyn

Braksnakk #9 - Jakob Sønnesyn

I denne ukens Braksnakk har vi møtt bassisten Jakob Sønnesyn. Han har fortalt oss om hvordan visuelle kunstfag ble hans inngang til musikken, hvordan 'Verktøykassen' førte han '9 grader nord' og hvorfor han aldri hører på spillelister.

Jakob Sønnesyn er produsent og spiller bass i Dobbeltgjenger, DePresno og 9 grader nord. Han har tidligere studert lyd- og musikkproduksjon på Noroff, og jobber som viselydmann på Victoria pub i Bergen.

Når begynte du med musikk?

Det hele begynte med at min mor meldte meg opp på visuelle kunstfag på Kulturskolen. Hun hadde hørt at det var lettere å komme inn på instrument om man allerede var elev ved Kulturskolen. Det gjorde at jeg slapp å stå på venteliste, men kunne bytte fag. Et ganske utspekulert move fra hennes side.

Hvorfor bass?

Jeg gikk på klassisk gitar fra fjerde klasse til begynnelsen av videregående. Det var ikke før en musikktime på mellomtrinnet at jeg prøvde meg på bass for første gang. Det var utrolig gøy, og føltes lett. Jeg kommer fra en Nrk-familie som har sett mye på Beat for Beat, og jeg har alltid tenkt at det hadde vært kult å være han bassisten. Et par år etter startet jeg og noen venner vårt første band Verktøykassen.

(Dobbeltgjenger: f.v. Sondre Veland, Jakob Sønnesyn, Knut-Martin Langeland Rasmussen og Vegard Gunnarskog Wikne Foto:Jarle Hovda Moe)

Du spiller i en rekke band med veldig ulike sjangre, hvordan er det?

Da jeg sa ja til å spille i 9 grader nord visste jeg virkelig ikke hva jeg gikk til. Det er vanskelig å plassere bandet i en bestemt sjanger. Man kan si at vi spiller sør-indisk tamilsk folkemusikk med et innslag av flamenco, baila og jazz. Ofte ender vi opp med å si at vi spiller progressiv etnisk musikk, eller verdensmusikk. Men så igjen – hva er det? Dobbeltgjenger og DePresno er enklere å definere, da de er henholdsvis i rock- og elektro pop sjangeren.

I alle bandene jeg spiller i får jeg egentlig bare en ide også gjør jeg det til mitt eget. Det funker veldig bra. De ulike bandene gir meg ofte input på hvordan jeg skal spille, men samtidig har jeg min egen spillestil så jeg legger til elementer som jeg synes passer.

Jeg ønsker jo senere å drive med studiosessions – og da er det godt å ha en variert CV. Planen var aldri å bli musiker, men ingeniør.

Hva fikk deg til å ombestemme deg?

Jeg begynte på Nordahl Grieg ettersom det var realskole, men etter hvert følte jeg at de på Langhaugen var mer mine egne. Jeg kjente et par som gikk på musikklinjen som jeg fikk spille med, og ble kjent med blant annet Askjell, som jeg har jobbet med i DePresno. Det har vært noe tilfeldig. Hadde det ikke vært for at Jakob Hamre og jeg spilte sammen i Verktøykassen hadde jeg aldri begynt i 9 grader nord for eksempel. Nettverk har vært viktig.

Enda det er mange som forteller meg at jeg ikke burde drive fulltid med musikk, kan jeg ikke tenke meg å gjøre noe annet. Etterhvert har jeg har lyst til å gjøre mer produsering. Det gøyeste er å være i studio. Å kunne skape noe nytt og være kreativ rundt en ide er noe jeg foretrekker fremfor å kun skulle stå på en scene.

(9 grader nord, fv. Jakob Hamre, Mira Thiruchelvam, Dipha Thiruchelvam og Jakob Sønnesyn Foto: Jarle Hovda Moe)

Hva tenker du om framtidens bransje?

Det er mye singler, ep’er og spillelister. Musikklandskapet er blitt noe fragmentert. Selv hører jeg ikke på spillelister. Det finnes aldri en spilleliste for den stemningen jeg er i akkurat nå. Jeg hører mye heller på et album som kan ta meg med på reisen. Finner jeg et nytt album kan jeg høre det i hjel. Jeg synes at man heller skal arbeide med å lage et nytt album, fremfor å slippe en EP med én ny låt.

Samtidig spørs det på hvilken sjanger det er snakk om, og hvilken målgruppe en retter seg mot. 9 grader nord er jo et liveband. Da er kanskje ikke albumformatet like naturlig som det er for Dobbeltgjenger. Enda jeg nesten utelukkende hører på album – skjønner jeg jo at albumformatet er dødt.

Hva er planene dine fremover?

Jeg tar det litt som det kommer. Når går det best med bassingen, så blir det kanskje noe annet senere. Jeg synes det er veldig spennende å være viselydmann på Viccen, enda det er en helt ny retning fra det jeg vanligvis holder på med. Jeg kan ikke tenke meg noe annet enn å drive med musikk – så det blir innen det feltet.

Til sommeren blir det en rekke festivaler, deriblant SPOT i Aarhus, Trænafestivalen og Førdefestivalen med 9 grader nord. Dobbeltgjenger har sluppet nytt album ”Limbohead”. I tillegg har jeg en rekke andre prosjekter som enda ikke er sluppet.

Og ja – 9 grader nord covrer Jokke på Trygdekontoret tirdag 10.april kl. 21.20!

 

Tekst: Hedvig Inderhaug

Siste nytt